Henriette Lose Hudplejeklinik
AROS Privathospital
Skejbyparken 154
8200 Århus N
info@henriettelose.dk

TIDSBESTILLING
Tlf. 8741 1111
imellem: kl. 8:00 – 14:00

ÅBNINGSTIDER >

Acne Vulgaris

Akne, bumser, filipenser og uren hud er de mest almindelige betegnelser for denne meget hyppige sygdom.

Akne regnes for værende en "teenage-sygdom". Op imod 90 % af alle unge vil på et tidspunkt få akne i større eller mindre grad, drenge er dog hyppigere og sværere afficerede (angrebet) end piger.

Akne har største sværhedsgrad i 17-19 års alderen, hvor den kan være behandlingskrævende. Hos langt de fleste unge er tilstanden mild, og aknen aftager gradvist for så helt at forsvinde i 25 års alderen. Forskerne har ikke fundet noget svar på, hvorfor akne næsten altid forsvinder med alderen. Det sker i hvert fald ikke, fordi hormonproduktionen falder ved 20-25 års alderen. Af en eller anden grund reagerer talgkirtlerne tilsyneladende mindre kraftigt på hormonerne, jo ældre man bliver.

Akne kan dog også forsætte i voksenalderen. Helt op i 40 års alderen vil der være både mænd og kvinder, der fortsat er plaget af akne...enkelte hele livet. Det er bevisligt, at det er personer med naturlig højere talgproduktion samt større follikler, der fortsætter med at få akne. Svær akne er altid associeret med høj talgproduktion.

Både genetiske og hormonelle faktorer har betydning for den forbigående akne. Blandt hormonerne spiller androgenerne (de mandlige kønshormoner) den største rolle. De stimulerer talgkirtlerne til øget vækst og talgproduktion. Genetiske faktorer er bestemmende for størrelsen samt aktiviteten af talgkirtler, hvilket formentlig er grunden til, at der er en høj familiær disposition for udvikling af akne - man kan altså være arveligt disponeret for akne.

Udviklingsfasen for akne
Akne udspiller sig primært i de pilosebaceøse hårfollikler - hårfollikler indeholdende et lille vellushår. Disse hårfollikler er karakteriseret ved at have store talgkirtler, og er at finde på de seborrhoiske områder; ansigt, skuldre, bryst og ryg.

Karakteristisk for akne er at der udover øget talgproduktion, også forekommer forskellige læsioner. Komedoner (hudorme) er det primære akne element. De starter som mikro-komedoner, for så at udvikle sig til makroskopisk synlige åbne og lukkede komedoner. Mikro-komedoner er altså forstadiet til akne.

1. Fase
Lukkede komedoner har en meget lille, næsten usynlig åbning. Lukkede komedoner ses lettere, hvis man udspænder huden. Man kan se, at den ophobede talg danner en lille hvidlig hævelse i huden. Det er de lukkede komedoner med intakt keratin-prop (en ophobning af døde hudceller), der disponerer til udvikling af inflammerede(betændte) akne-elementer som papler, pustler og evt. cyster.

2. Fase
Et åben komedon er resultatet af en af udviklingsfaserne for det lukkede komedon. Åbne komedoner ses som sorte prikker på huden(hudorme). Keratin-proppen blandes nu med talg og udvides. Farven skyldes oxidation(tilførsel af ilt/luft) af hudens pigmentstof melanin, og er derfor ikke et udtryk for manglende hygiejne.

3. Fase
En anden udviklingsfase for det lukkede komedon er inflammation(betændelse). Dannelse af inflammerede papler og pustler. Efterhånden som talgen ophobes, aktiveres hudens bakterier og særlig aktiv er Propionebacterium Acnes, der udvikler akne. Bakterierne angriber den ophobede talg i den tilstoppede udførselsgang, hvorved der opstår inflammation. Bakterierne frigiver særlige lokalirriterende stoffer, der trænger fra talgkirtlen og ud i det omkringliggende væv.
Bakterierne opdages nu af kroppens immun-system, der begynder at reagere. Blod strømmer til det inflammerede område, og immun-celler samt vævsvæske trænger ud i vævet for at bekæmpe bakterie-stofferne. Dermed opstår hævelsen, rødmen og ømheden. Papler og pustler vil normalt forsvinde indenfor et par uger, men rødme kan herefter ses i længere tid.

4. Fase
En dybere inflammatorisk reaktion viser sig ved noduli eller cyster. Noduli er dybereliggende, hårde knuder, der forbliver længe og ofte resulterer i ardannelse. En cyste er en ansamling af hvid-gult slimet sekret i et hulrum i vævet, og anses for værende et af de mest ubehagelige elementer i forbindelse med akne. Huden over cysterne er rød, og elementerne er ofte både store og ømme, de kan endog være væskende. Cyster kan tømme sig spontant eller hele op under skæmmende cicatricedannelse(ardannelse). Arrene ses som små fordybninger i huden. Langt fra alle akne-patienter har/får cyster.

Akne har ingen indflydelse på den almene fysiske helbredstilstand, men de fleste med akne, både unge og voksne, er mere eller mindre psykisk påvirket af tilstanden. De lider af manglende selvtillid og har svært ved selv at kontakte nye mennesker, i stedet isolerer de sig, for på den måde at skjule deres hudlidelse.

Forskere har bevist, at psykisk stress kan forværre akne. Der er tendens til, at hudens udseende forværres i forbindelse med arrangementer/aktiviteter, der giver anledning til nervøsitet f.eks. en stor eksamen, en vigtig jobsamtale eller et stævnemøde. Grunden er ikke, at der kommer flere komedoner efterfulgt af pustler. Det tager flere uger at udvikle sådanne. Antageligt er det immun-systemet, der reagerer på stress og øger aktiviteten omkring de allerede eksisterende komedoner og pustler.

Desværre har det i visse tilfælde vist sig, at det heller ikke er usædvanligt, at andre mennesker reagerer negativt på lidelsen. En britisk undersøgelse har vist, at akne-patienter oftere end deres jævnaldrende er arbejdsløse. Arbejdsløsheden var knap 10 % blandt unge (18-30 år) uden hudproblemer. Til sammenligning var ca. 15 % af akne-patienterne på samme alder arbejdsløse.

Behandlingen af akne afhænger af sværhedsgraden og bør indsættes så tidligt som muligt og så intensivt, at man hurtigt opnår bedring og så vidt muligt at undgår cicatricedannelse(ardannelse). Akne bør ikke blot opfattes som en gene, man må leve med i en kortere eller længere periode af sit liv, en gene man ikke kan gøre noget ved. Patienterne skal have viden om forebyggelse, rigtig pleje af huden samt de forskellige behandlingsformer og deres bivirkninger. En standardbehandling findes ikke, men må tilpasses til den enkelte.

 

 

  profil


DESIGN & CMS BY DESIGNBOKS
phFormular